Rödvinsbräserat ytterlår

IMG_4790.JPG

Det här är en gryta som jag har gjort några gånger nu, den blir verkligen jättegod! För det mesta sköter den sig själv i ugnen!

 

600-700 g kött, jag hade älgkött. Och till detta använde jag ytterlår, men det går lika bra med till exempel bog, men då tar det lite längre tid i ugnen.

Smör/margarin till stekning

4 dl rödvin

3 msk viltfond

2 msk tomatpuré

timjan

svartpeppar

4 morötter

ca 15 champinjoner, beroende på storlek

1/2 gul lök

1 paket bacon, men använd gärna rökt sidfläsk om du har det!

salt

Börja med att dela köttet i mindre bitar, bryn i mattfettet i en gryta med lock som tål ugn.

Tillsätt sedan vinet, fonden, tomatpurén, timjan och svartpeppar.

Ställ in grytan i ugnen på 125-150 grader, med lock på! Här ska den stå till köttet är helt mjukt och faller isär! Det kan ta allt från 3-6 timmar beroende på vilket kött du använder!

När köttet nästan är klart  – Skala, dela och koka morötter!

Stek Hackad lök, bacon/sidfläsk och champinjoner!

När köttet är helt mjukt delar du det försiktigt i mindre bitar, tillsätt morötterna och den stekta blandningen!

Nu är gäller det bara att smaka upp grytan med salt, peppar och eventuellt lite socker för att balansera smakerna! Tycker du att det är för lite vätska, tillsätt lite vatten!

Servera med potatismos, kokt potatis eller som här- palsternacks- och jordärtskockspuré!

Lycka till! 🙂

Matilda

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s